Kims Øletiketter

Fortuna, Næstved


Hans Chr. Carl Lund begyndte i maj 1869 tilvirkningen af mineralske vande og mousserende limonader i en kælder i Købmagergade 18. Året efter blev fabrikken overdraget til cand. pharm. Henri Kristian Krag Milling. Denne havde fabrikken til 4. maj 1880, hvor den blev solgt til J. S. Baagøe (apoteker) og Næsted (hotelejer) for 14000 kr. 
I 1882 overtog Baagøe Næsteds part i fabrikken for 5000 kr. I 1906 overtog Carl Jensen fabrikken. Den 1. november 1934 overtog Carl Christian Sivertsen fabrikken, og 1. maj 1964 overtog Gunnar Johan Sivertsen, som sidste ejer i "Fortunas" historie, fabrikken.

Baagøes gode forudsætninger for at producere mineralvand (i kraft af at han var apoteker) bevirkede at fabrikken blev anerkendt for kvalitetsprodukter (Faxe solgte f.eks. Fortunas mineralvande engang) og man fik flere medaljer herfor.
I 1942 flyttede fabrikken til Gottliebsvej 12, hvor C. C. Sivertsen havde bygget en ny fabrik. Denne fabrik blev i takt med stigende salg gradvis udvidet så der i 1969 var 300 kvadratmeter fabriks- og lagerlokaler. I de senere år begyndte man at rationalisere ved at overgå til fuldautomatiske maskiner og så sent som i 1969 indsatte man en ny fuldautomatisk skyllemaskine. 
Trækasserne blev delvis erstattet af plastikkasser ligesom at patentflaskerne delvis blev afløst af kapselflasker - sifonerne var allerede blevet taget ud af produktionen i 1941. Disse nyanskaffelser fik dog ikke lang levetid på Fortuna, for allerede i sommeren 1970 lukkede fabrikken, de sidste måneders produktion var endda foregået på Citos anlæg. Dette  til trods for at Fortuna havde leverancer til flere sygehuse og kaserner. Alligevel kan fabrikken hædre sig af at have overlevet alle de øvrige fabrikker i Næstved.

Morten Hansted
Samlerringen Nr. 2, April 1977


Fortuna - Næstved